2017 · Uncategorized

Crissymas ’17 | Karácsonyi dekor DIY

Hó hó hó, halihóó!! 🙂

Ezennel kezdetét veszi a Ki tudod olvasni? blog karácsonyi bejegyzés sorozata. Végül úgy döntöttem, hogy nem maradok a sima Blogmas névnél, hanem ebbe is beleviszek egy kicsit saját magamból, s mivel úgyis eléggé hasonlít a nevem az angol “Christmas” szóra, még jól is mutat így a név. Szerintem.

Mától egész Szentestéig minden este közölni fogok egy karácsonyi bejegyzést, és szerintem illő az elsők közé sorolni egy dekorációs bejegyzést, hiszen az ajándékvásárlás mellett a díszítés is egy olyan tevékenység, amit még az ünnepek előtt tesz meg az ember. Ezek kapnak prioritást, úgyhogy vágjunk is bele.

Most négy olyan dekorációs elemet fogok nektek bemutatni, amit nagyon nagyon könnyű elkészíteni, és szuperül mutatnak a szobában. És igen, gyertyatartó is akad közöttük. 🙂

1. Dekoratív borkán

IMG_20171212_185503

Az első dolog, amit készítettem, az egy tök egyszerű dekoratív borkán. Mint látjátok, egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és kb. fölösleges leírnom, hogy hogyan kell egy ilyen szép tömött borkánt létrehozni, de szófosásom van, úgyhogy elárulom a titkos lépéseket hozzá.

IMG_20171201_130019

Erre lesz szükségetek: borkán, dió, toboz stb., madzag, olló, kicsi színes égősor.

borkán

Én az egészet úgy csináltam, hogy raktam egy sor égőt valahogy kör alakban a borkánba, majd egy sor diót, utána tekertem egyet az égősoron, és raktam rá egy sor tobozt, majd megint tekertem az égőkön, megint jöhetett a dió, megint tekerés, megint toboz, tekerés, és dió a tetejére. Mielőtt végeztem volna a borkánnal, a nyakára tekertem egy kis madzagot, és kötöttem rá egy masnit, s mivel maradt még az égősorból, ezzel is körbetekertem a borkán nyakát. A végén muszáj volt átkössem ezt, mert másképp elbomlott volna a borkánon. S így nyertem egy nagyon egyszerű, szimpla, de nagyon szép dekoratív elemet a szobámba.

IMG_20171212_185519

Amit én másképp csináltam: egy magasabb poharat szerettem volna megtömni tobozokkal, de nem szereztem be időben egyet, de nem is baj, mert arra nem tudtam volna madzagot rakni. Ja, s nem tudom eldönteni, hogy jól van így, vagy hiányzik a tetejéről néhány vékony, csupasz gally, mert sok képet láttam, amin nagyon jól mutatott ehhez hasonló dekoratív pohár a gallyakkal együtt.

2. Színes, pom-pomos tobozok

IMG_20171201_213359

Ez is egy tök egyszerű dekoratív elem, amit már nagyon rég kinéztem magamnak Pinteresten, s persze, ezt sem úgy csináltam, ahogy ott volt, mert ott karácsonyfára akasztható díszként volt elkészítve, és hát… Én nem azt csináltam belőle

IMG_20171201_140834

Ezekre van szükség hozzá (az én verziómhoz): toboz, színes pom-pom, valamilyen ragasztó (én ismét a dublaoldalas ragasztószalaghoz nyúltam) és olló

toboz

Na hát ez is tök egyszerű: az én verzióm szerint vágni kell a ragasztószalagból apró darabokat, amiket majd felragasztunk a toboz ágaira(?), mert majd erre ragasszuk rá a pom-pomokat. Én ezért (is) döntöttem a duplaoldalas ragasztószalag mellett, mert így tuti oda van fogva a pom-pom az ághoz(?). És ezt megtesszük az összes tobozzal, amink van. Persze, nem muszáj mindenhova ragasztani, de minél több van telepakolva, annál pompásabban mutat.

IMG_20171201_172142

Amit én másképp csináltam: ugye nem készítettem belőlük akasztható díszt, csak simán polcra rakhatót, de ti nyugodtan továbbvihetitek ezt. Csak szerezzetek be időben egy jó minőségű ragasztót, s simán madzaggal vagy bármilyen más akasztóval továbbfejleszthetitek a díszt.

3. Pálcika-karácsonyfák

IMG_20171201_214212

Bevallom, azt hittem, ebből a díszből nem lesz semmi, mert nem nagyon ettem fagylaltot mostanában, úgyhogy nem volt itthon pálcikám. Viszont voltam olyan szerencsés, hogy megláttam egy üzletben egy csomag sima pálcikát, s áldottam az eget miatta, és meg is vásároltam. Valaki odafent nagyon akarta, hogy elkészítsem ezeket a karácsonyfákat. 🙂

IMG_20171201_174109

Amire szükségeket lesz: fagylalt pálcikák, valamilyen festék (főleg zöld és barna, de több szín is lehet a díszek miatt), színes ragasztószalag, valamilyen ragasztó, fehér lap és sárga filctoll/sárga lap, olló, madzag.

fenyő

Első sorban, válasszunk ki hármassával annyi pálcikát, amennyi karácsonyfát fogunk készíteni. Ezeket fessük be zöldre, és hagyjuk száradni. Addig fessünk be egy vagy két pálcikát barnára, s amíg ők is száradnak, a sárga vagy sárgára festett lapból vágjunk ki csillagokat, amit majd a fa tetejére rakunk. Amikor a pálcikák megragadtak, ragasszuk őket össze egy háromszög alakba, majd miután felvágtuk kisebb darabokba a barna pálcikákat, ezeket ragasszuk rá a pálcikafák hátára, ugyanis ez lesz a törzse (már ami kilátszik belőle). Utána vesszük a színes ragasztószalagokat, s kivágjuk a díszeket, amiket ráragasztunk a fákra. Persze, ki lehet díszíteni filctollal is vagy valami hasonlóval, de én féltem, hogy összefolynak majd a színek, s nem lesz elég egyértelmű, hogy milyen színű díszek vannak a fákon. Innen tovább már nem maradt más hátra, mint rákötni a madzagot a fákra, hogy legyen mivel felakasztani az igazi fára akár, s erre ráragasztani a csillagot.

IMG_20171201_211915

Amit én hibáztam: nem használtam elég erős ragasztót a pálcikák összeragasztására, s ezért van, amelyik jön szét. Ráadásul útközben mind jutott eszembe kellékek, s ezért hosszabbra nyúlt a fák elkészítése.

4. Fenyőágas gyertyatartó

IMG_20171210_161517

Azt hiszem, nem lesz olyan DIY bejegyzésem, ahol ne szerepeljen legalább egy gyertyatartó – tudom, hogy ti is számítottatok rá. 🙂 Ezt a díszt is már tavaly kinéztem magamnak, de lusta voltam ágakat szedni hozzá, emiatt nem jutottam el odáig, hogy el is készítsem. De jó, hogy van a blog, mert motivál arra, hogy tevékenykedjek. 🙂

IMG_20171210_153612

Amire szükségetek lesz: borkán (vagy pohár), fenyőágak, ragasztó, olló, madzag, dekorkövek (vagy bármi más, amivel meg lehet tömni kicsit a borkánt/poharat), gyertya.

gyertyatartó

Én először levágtam az ágakat olyan méretűre, hogy passzoljon a borkánokhoz (kettőt díszítettem ki), majd a borkánokra ráragaszottam néhány darabot ragasztószalagból. Ezt a következőnél nem csináltam meg, mert az nem jutott eszembe, hogy az ágak nem egyformák, és hozzájuk kell igazítani a ragasztást, úgyhogy a másodiknál az ágakra raktam a ragasztót s úgy pakoltam fel a borkánra, és ezt ajánlom nektek is. Azután félig feltöltöttem a borkánokat dekorkővel, ismét a nyakukra kötöttem egy madzagból készült masnit, s elhelyeztem bennük a gyertyákat. Most azért nem raktam tobozt meg diót a borkánokba, mert már kicsit sok lenne ezekből a díszekből, s kellett a változatosság. És kész is van.

IMG_20171210_161701

Amit másképp csináltam: borkánt használtam, nem poharat, s a képen, amit láttam, pohár volt, ami sokkal jobban nézett ki, de nem baj, mert ezt most gyakorlásnak nevezem, s jövőre úgy készítem én is el.

Ezeken kívül a csillag alakú égősoromról a papírból faragott faleveleket leváltották a papírból faragott karácsonyfák, és a függönytartóra ragasztottam fehér cérnából készített pom-pom-hógolyókat. Ezeket mind tavaly készítettem, azért nem írtam le bővebben a készítésűket. Ja, és adventi koszorút is készítettem, bár azt nagyon elsiettem, s nem olyan lett, mint szerettem volna, de egye fene, azt is megmutatom.

Ti készítettetek valamilyen téli dekoratív tárgyat a szobátokra, vagy esetleg olyat, amit majd a karácsonyfára akasztotok? Nagyon örülnék neki, ha megosztanátok velem, hogy ti miket készítettetek, illetve ha elővarázsoljátok ezeket a tök egyszerű, viszont tök látványos elemeket, akkor azt is megmutathatjátok nekem.

Hasznos linkek:

dekoratív borkán: http://frommylivingroom.blogspot.ro/2011/11/winter-decorating-inspiration.html

színes, pom-pom-toboz: később, mert valamiért nem megy a link

pálcika karácsonyfák: http://onelittleproject.com/popsicle-stick-christmas-trees/

fenyőágas gyertyatartó: http://mecraftsman.com/19-diy-candle-holder-ideas-transform-entire-area/diy-christmas-candle-holder-ideas/

Blogos linkek: 

Előző bejegyzés: https://crissymrn.wordpress.com/2017/12/09/ezt-ki-tudod-olvasni-teli-frissites/

Crissymas 2017: https://crissymrn.wordpress.com/category/crissymas/2017/

Elérhetőségeim: https://crissymrn.wordpress.com/elerhetosegeim/

Képek forrása: saját

Képszerkesztő: BeFunky

Holnap jelentkezem egy újabb karácsonyi bejegyzéssel. Szép estét nektek továbbra is, és köszönöm, hogy velem tartotok ebben a kalandban! 🙂

Little Things

 

2 thoughts on “Crissymas ’17 | Karácsonyi dekor DIY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s