DIY · Uncategorized

DIY | Őszi dekoráció

Halihóó!! 🙂

Ezennel el szeretném indítani a blogom legújabb kategóriáját, a DIY-bejegyzéseket. Nagyon régóta játszottam az ötlettel, hogy ilyen bejegyzéseket is hozzak, hiszen én nagyon szeretek ilyen fajta kézimunkával foglalkozni. Régebben karkötőket bogoztam, azután nyakláncokat gyártottam, mostmár idő híján csak néha egy-egy dekorációt készítek már el. Viszont ha érdekel titeket az ilyesmi, akkor írhatok majd egyszer a karkötő bogozás alapjairól is.

Nagyon sokat készültem ezzel a bejegyzéssel, sok időt és energiát fektettem bele, és lehet, hogy nem lett profi, Pinterestre való a munkám, de legalább őszi ruhákba öltöztettem a szobámat is. Néhány ötlet Pinterestről van, néhányat csak úgy kitaláltam, s meg is osztok veletek 5 dekorációt, amit szerintem könnyű elkészíteni. Bemutatom, hogy én milyen lépéseket használtam, és leírok más alternatívákat is hozzájuk. Szóval fogadjátok sok szeretettel az első DIY-bejegyzésemet. 🙂

1. Falevél-égők

1.8

Ezt egyik este találtam ki, amikor nem tudtam elaludni. Az ágyam fölé akasztva van egy sorozat égő a Pepcoból, csillag alakúak, és gondoltam, kidíszítem ezeket is. Úgyhogy faleveleket gyártottam hozzájuk.

1.0

Ehhez a díszhez szükség lesz: piros és narancssárga papírra, ollóra (én nagyot is és kicsit is használtam), filctollra, ceruzára és valamilyen ragasztóra is (én duplaoldalas ragasztószalagot használtam).

1

Első sorban kerestem valami falevél sablont, ami alapján megrajzoltam a leveleket a piros lapra és a narancssárga lapra. Természetesen, más őszi színek szerint is lehet papírokat választani, például barnát vagy esetleg sárgát. Utána ezeket a leveleket szépen kivágtam. Nekem könnyebb volt kisebb ollóval is vágni, úgyhogy azt is használtam. Miután kivágtam a leveleket, úgy tűnt, hogy túl üresek, túl pucérak így a formák, úgyhogy narancssárga és piros filctollal megrajzoltam a körvönalukat, úgy máris vidámabbak lettek. Utána már csak annyi maradt hátra, hogy felragasszam a leveleket a csillagokra.

Processed with VSCO with m5 preset

Persze, nem muszáj ilyen égőkre ragasztani, lehet simán valami madzagra fogni, lehet szekrényre ragasztani, tök mindegy. Ha lusták vagyunk megrajzolni a leveleket, ki is lehet nyomtatni őket színesben. Nekem nincs itthon nyomtatóm, és az élmény is nagyobb volt így, hogy rajzolgattam őket.

Amit én hibáztam itt: elszámoltam a levelek méreteit, és emiatt néhol kikandikál egy-egy csillagág. De nem gond, én így is szeretem őket, az unokahúgom pedig oda és vissza van ezektől a levél formájú égőktől. 🙂

2. Mintás gyertyatartók

2.6

Ez Pinterestes ötlet, viszont én kicsit másképp készítettem el, mint ahogy ott láttam. Én is a gyertyamániások közé tartozom, s untam már az én gyertyatartóimat, úgyhogy készítettem néhányat, ami az őszhöz hű. Úgyis sok kicsi gyertyám van, amit valahova el kell már helyezzek.

2.0

Ehhez a dekorációhoz szükség lesz: zöld, narancsságra, fekete és fehér lapra, ollóra, ceruzára, ragasztóra (nekem két fajta kellett), borkánokra (én hármat díszítettem ki), gyertyákra, esetleg tobozokra vagy dióra vagy gesztenyére, és madzagra.

2

Az én technikám így néz ki: kitaláltam néhány őszi elemet, főként Halloweenit, és azokat rajzoltam meg és vágtam ki. Narancsárga és zöld lap kell a tökök és fürtjük megrajzolásához. A fehéret én a szellemhez használtam főként, illetve azokhoz a rajzokhoz, amiből amúgy fekete alak kellett, mert ugye ismét rajzoltam a sablonokat, s nem nyomtattam, tehát először megrajzoltam fehér lapra, kivágtam és átrajzoltam feketére, majd azt is kivágtam. Duplaoldalas ragasztószalaggal felragasztottam a mintákat a borkánokra, majd ezeket megtömtem tobozokkal. Elhelyeztem a tobozokon a gyertyákat, a borkán tetejét pedig körbekötöttem madzaggal, hogy ne legyen túl üres az a része, és máris készen lettek.

2.7

A mintákat itt is könnyebb kinyomtatni, de abban hol a kihívás? 🙂 Én tök formákat ragasztottam a borkánokra, meg denevért, cicát, boszorkányt és szellemet, de lehet például baglyot, falevelet ide is, pókhálót, meg sok minden mást.

Amit én hibáztam: utólag találtam ki, hogy jó lenne valami belső díszt is felhasználni a borkánoknál, hogy ne legyen olyan egyedül bent a gyertya, s úgy jutott eszembe a toboz, de anyum fura alakú tobozokat adott nekem, s nehezen tudtam rajtuk elhelyezni a gyertyákat, hogy ezek ne dőljenek fel. Úgyhogy erre vigyázzatok.

3. Őszi dekorációs tál

3.8

Egy ehhez hasonló ötletet láttam egy YouTube videóban, bár az nekem túl egyszerűnek tűnt, így ezt is crissysítettem. Szerintem egy nagyon hangulatos elem, jelenléte nagyon fel tudja dobni a szobát.

3.0

Amire szükség lesz hozzá: valamilyen tál, gyertya (szerintem a nagyobb fajta, poharas jobb), tobozok, diók, gesztenyék, levelek, kis almácskák, meg hasonló őszi dolgok.

3

Kezdtem azzal, hogy elhelyeztem a gyertyát a tál közepére, mert e köré építeni a díszt. Utána jöhetett minden más: én először tobozokat raktam, majd diót és gestenyét. És meg is voltam vele.

3.6

Én imádom ezt a tálat, utólag sok mindent hozzáadtam, amiket fel is írtam a kelléklistára. Szerintem azért jobb nagyobb poharas gyertyát használni, mert többet tart, mint ezek a kicsik, ráadásul azok általában átlátszóak, úgy meg a gyertya lángja sokkal szebben tűndököl az őszi elemek között. A TV mellé pakoltam az enyémet, mivel az asztalomra sehova sem fért volna (az a hülye Apple logó csak oda van ragasztva a TV-e, a “sógorom” ragasztotta rá).

Amit én hibáztam: először ezt a fehér kicsi vázát használtam gyertyatartónak, ami van a képeken is, és abba raktam gyertyát, majd amikor kicseréltem egy átlátszó tartóra, akkor újra kellett dekoráljam a tálat, mert minden középre, a gyertya helyére gurult. A másik dolog pedig az, hogy nem gondoltam ki előre, hogy mire van szükségem a dekoráláshoz, de időközben korrigáltam, s amikor kicseréltem a gyertyatartót, akkor már szebben el tudtam ezeket is helyezni (a leveleket, almácskákat stb.)

4. Cérnatökök

4.8

Ismét egy Pinterestes ötlet, amit én másképp csináltam, mert sehogy sem jött ki úgy, ahogy ott írta. De lejebb belinkelem nektek az eredeti ötletet, ahonnan inspirálódtam, hátha nektek jobban sikerül.

4.0

Amire szükség lesz hozzá: újságpapír, olló, narancssárga és zöld cérna, madzag.

4

Az én módszerem (amit a barátnőim meg az anyukám ajánlottak nekem amúgy) úgy néz ki, hogy vettem egy újságpapírt, összegyűrtem, majd körbetekertem narancssárga cérnával. A zöld cérnából vágtam egy kb. 10 cm hosszú szálat (biztonság kedvéért), amit rábogoztam a tök formájú labdácskára. Ezzel kész van egy tök. Annyiszor kell megismételni ezt a műveletet, ahány tököt szeretnénk gyártani – én nyolc tököt csináltam. Ezeket a tököket felakasztottam egy madzagszálra, és kész is lett.

4.9

Én a tükröm tetejére szerettem volna őket ragasztani, de bizonyos okokból nem tudtam ott tartani őket, ígyhát a polcomra pakoltam, a gyertyák elé. Tiszta hangulatos lett így a polcom.

Amit hibáztam: nem fixáltam oda kellőképpen a cérnát az újságpapírra, ezért amikor rápakoltam a tükörre, akkor vagy kettő kibomlott, és újra kellett tekerjem őket.

5. Faleveles gyertyatartó

5.5

Ez ismét egy olyan, ami csak úgy ni eszembe jutott, de biztosan van hasonló ötlet az Interneten (időközben találtam is egyet, lejebb linkelem ezt is). Ezt is szerintem úgy csináltam, ahogy más nem nagyon, vagyis tök fura módszereket használtam, de nekem tetszik a végeredmény.

5.0

 

Amire szükség lesz: falevelek, gyertya, borkán, valamilyen ragasztó, madzag, olló, esetleg tobozok, diók stb.

5

Én valamiért mind a duplaoldalas ragasztószalagra voksolok, úgyhogy itt is ezt használtam a levelek felragasztására. Szépen bevontam a borkánt a ragasztószalaggal, majd ráragasztottam a leveleket. Beleraktam a tobozokat és a diókat a borkánba, hogy egy kicsit magasabban legyen a gyertya, amit következőnek raktam bele a borkánba. Majd erre a borkánra is körbetekertem egy madzagszálat, hogy dobja egy kicsit fel a külcsint. És kész is van.

5.4

Nagyon szeretem ezt a gyertyatartót is, mert ehhez nem rajzolt leveleket használtam, hanem valódiakat, ami persze teljesen más hangulatot ad a dekorációs elemnek.

Amit én hibáztam: lehet, hogy először be kellett volna fújjam a leveleket hajfixálóval, mivel már száradnak meg, és jönnek fel a szalagról, és ahogy nyomom vissza őket, ezek törnek meg. Ha van valakinek valami tippje erre, hogy hogyan érjem el, hogy ne száradjanak meg túl korán a levelek, akkor nagyon szívesen meghallgatom a tippet.

Nos, ennyi lenne ez a DIY-bejegyzés. Remélem, sikerült olyat alkotnom, ami nektek is tetszik, és ha ti is elkészítitek, akkor szívesen nézek róluk képeket. Lesz még ilyen bejegyzés, van sok ötletem, viszont a ti kívánságaitokat is szívesen hallgatom meg. Mit készítsek következőnek?

Végezetül pedig itt egy kép anyukám őszi kosaráról – szerintem szebb, mint az enyém:

IMG_20171004_183855

Igen. Anyumtól örököltem ezt a mániákus DIY-skodást…

Mintás gyertyatartók: https://princesspinkygirl.com/halloween-mason-jar-luminaries/2/

https://www.createcraftlove.com/mason-jar-fall-luminary/?crlt.pid=camp.yJYqBpOcAR0k

Őszi dekorációs tál: https://www.youtube.com/watch?v=eQoKsFPA_mY&t=461s

Cérnatökök: http://www.designimprovised.com/2013/09/halloween-crafts.html

Faleveles gyertyatartó: http://houseofjoyfulnoise.com/decorating-with-autumn-leaves-door-garland-and-candle-jars/

Képek: saját

Képszerkesztő: https://www.fotojet.com/

https://www.befunky.com/

Előző bejegyzés: https://crissymrn.wordpress.com/2017/10/07/f-t-f-friday-top-four-kedvenc-magyar-lifestyle-blogok/

Elérhetőségeim: https://crissymrn.wordpress.com/elerhetosegeim/

Little Things

2 thoughts on “DIY | Őszi dekoráció

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s