zagyvaságaim

Words to change a nation

Te tudod mekkora hatással vannak a szavak az emberekre?
Egyetlen szó… Azt hiszed, egy semmiség mások szemében, egy apró részlet, ami csak úgy elillan. De mégsem…

Lehet, hogy az ember nem veszi észre saját magán, hogy mennyire hatnak rá az élet apró részletei, pedig ezek azok, amelyek rögződnek bennünk. Ezek azok, amelyek elindítanak egy emléklavinát, ezek az első lépések a nosztalgiázás bizonytalan útján.

Hallod, ahogy pattan egy kosárlabda egy közeli pályán és eszedbe jutnak az éjszakába nyúló labdázások a tömbház előtt. Eszedbe jut a szomszéd néni a földszintről, aki mindig elvette a labdátokat, és kést szúrt bele. Eszedbe jutnak az órák közötti szünetek, a gólyatáboros métázás, a fiú/lány, akire különösen figyeltél a játékok közben.

Elmész egy pizzázó mellett, megérzed a frissen sült pizza illatát és eszedbe jutnak a közös pizzázások a barátnőiddel, a sok közös fénykép, amelyek most is előkerülnek, és velük kívánsz Facebookon Boldog Születésnapot nekik. Elgondolkodsz azon, hogy mióta ismered a legjobb barátnődet. Milyen volt a kapcsolatotok az évek során? És a másik legjobb barátnőddel? És a többi emberrel, aki körbevesz, akiket szeretsz, akik szeretnek? Ki van még mindig itt? Ki nincs már itt? Ki csöppent bele csak nemrég az életedbe?

Meghallasz egy random szót, rögtön eszedbe jut egy jó sztori a múltadból, vagy egy dal, amit a szó hallatán ösztönösen kezdesz el énekelni, ami egész nap ott ragad a fejedben, egész nap dudorászod, otthon még meg is hallgatod néhány ezerszer.

Mindez honnan? Hogyan?
A részletek… Azok az apróságok, amiket van, aki észrevesz, de van, aki nem. Van, akinek a világot jelenti egyetlen kedves szó is, amely az ajkaid mögül bújik elő. Lehet, egész nap ezt fogja fejtegetni. Port kavarsz a gondolatai között, el sem tudod képzelni, mekkora hatással voltak rá a szavaid, mert ő nem mutatja ki.
Azt hiszed, az ilyesmi lehetetlen? Nem..

A szavak nem csak olyankor számítanak, mikor egy bizonyos emberhez intézed őket.
Gondolj bele, mennyit számít egy dolgozat írásában a szavak száma. Mennyire számítanak a szavak, amikor levelet írsz valakinek, aki kedves számodra. Mennyire számítanak a szavak, amikor éppen füllentesz a szüleidnek a tegnap estéről. Mennyi pillanat létezett a történelem során, amelyek okozója egyetlen oda illő szó. Vagy éppen egy olyan szó, amelyet jobb lett volna nem kimondani.

Hatni tudsz velük. A szavak a láthatatlan kardot jelentik, amivel harcolni tudsz, amivel védekezhetsz, ami rózsává alakulhat, ha éppen így kéri a helyzet. A te szavaid is számítanak!
A szavaknak súlya van. Felfoghatatlan súlya…
Okosan velük!

 

2013.12.07.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s